top of page

OWN YOUR BULLSHIT!

hoegoedkennenwijmij.png

Studiekeuze editie

​

Een spel waarin jij (de studiekiezer) centraal staat en je de uitdaging aangaat met je omgeving. Hoe goed kennen ze jou en weten ze wanneer een stelling bullshit is. Een spel waarbij je gaat nadenken over jezelf en je wordt uitgedaagd hierin snel te reageren. Wie ben jij en welke stappen kun je zetten om hier nog beter achter komen zijn de thema's die centraal staan. Nu moet jij nog de stap zetten om het ook daadwerkelijk te doen. Ben jij er klaar voor om uitgemaakt te worden voor een bullshitter of heb jij daadwerkelijk energie gestoken in je studiekeuze?

Een studiekeuze is een cruciaal punt in ons leven, althans dit wordt ons verteld en we worden er ook bij begeleid. Maar of we het ook echt zo zien op 15/16 jarige leeftijd, dat is vaak nog de vraag. Ik kan je vertellen dat ik er wel mee bezig was, maar niet de druk voelde om mezelf beter te leren kennen, eigenlijk voelde ik alleen de druk om de keuze te maken. Nu is mijn verhaal heel goed uitgepakt, maar zoals we weten zijn er meerdere wegen naar Rome. Wellicht had ik een MBO kunnen kiezen die veel meer aansloot op wat ik nu aan het studeren ben. Ik zal het nooit weten, maar ik kan wel de scholieren van nu helpen om er iets dichterbij te komen dan ikzelf.

 

“Hoe goed kennen wij mij? Own your bullshit!” is een spel dat de studiekiezer en zijn omgeving niet alleen 'exposed' (blootgesteld), maar ook juist toe zet tot actie. Welke stappen heb jij ondernomen om je te helpen bij je studiekeuze? Waar sta jij sterk voor? Wat vind jij belangrijk? De studiekiezer staat in het spel centraal en de omgeving staat aan de andere kant om een spiegel voor te houden of er een voor te krijgen.. “Das echt bullshit. Ik ken jou, dat is niet waar.” Liegt de studiekiezer te vaak en hebben ze het door, wordt de studiekiezer uitgedaagd om er iets aan te doen. Ga naar die open dag, ga juist dat gesprek aan met een familielid of zorg zelf voor dat gesprek met een leraar. Maar het kan ook net zo goed zijn dat de omgeving het heeelemaal verkeerd inschat en dan is het de kunst dat de studiekiezer zich zo goed mogelijk uitlegt en ze de studiekiezer ook weer beter leren kennen.

 

Een wijze man vertelde mij ooit: “Je bent op school voor jezelf, maak ook gebruik van de leraren. Heb een beetje schijt en zorg voor jezelf.” We zijn zo jong tijdens het maken van deze keuze en dat stopt ons in een kwetsbare positie. Wie ben ik? Wat vind ik tof? Wat zou ik nou willen worden als ik later groot ben, is een vraag die opeens heel dichtbij komt. Want je bent al groot en je moet nu echt kiezen. De kracht ligt dan ook bij de studiekiezer zelf. We moeten allemaal zelf onze shit regelen, dit spel helpt de studiekiezer op een laagdrempelige manier om uit hun comfortzone te stappen en het ook echt te ondervinden door dingen te doen.

​

Uit mijn onderzoek is gebleken dat er juist behoefte aan gesprekken is, maar het initiatief heel lastig vanuit de studiekiezer komt. Het belangrijkste is dat er begrip is en ook echt geluisterd word. Door vragen en eerlijk zijn. In dit spel heeft de studiekiezer de keuze om te liegen of de waarheid te vertellen om het spel wat meer dynamiek te geven en te kijken of de omgeving het door heeft. De studiekiezer kan hiermee spelen en dat maakt het minder zwaar wanneer er op bullshit wordt gedrukt. Desalniettemin moet de studiekiezer toch vertellen of het de waarheid was of niet en zo niet wat dan wel de waarheid was. Het spel ondervind door dit aspect diepgang omdat het mensen benieuwd maakt wanneer ze iets fout hebben. “Ah dat wist ik echt niet van jou.” Elkaar beter leren kennen is van belang vooral voor de studiekiezer zelf, omdat er door het spel te spelen niet alleen een open houding nodig is, maar ook het bewust nadenken over wat de studiekiezer nou echt vind en wil.

​

Het opdrachten aspect is een dubbel aspect, je moet een opdracht doen bij een volledig (3-deels 3D geprint) poepje. Dit houd in dat één van de spelers 3 punten heeft gekregen, die ze op verschillende manieren kunnen krijgen. De opdrachten zijn volledig afgestemd op wat er belangrijk is bij een studiekeuze. Gesprekken voeren, uit de comfortzone stappen en naar open dagen gaan etc. Het is een dynamisch spel omdat het iedere keer betrekking heeft op de studiekiezer, wie het volledige poepje ook heeft verzameld. Het creëert een band omdat er veel samenwerking plaats kan vinden en de studiekiezer niet persé alles alleen hoeft te doen.

 

Nadat de studiekiezer dit spel heeft gespeeld, kent die persoon niet alleen zichzelf beter maar ook de andere spelers. Vooral ook wat zij zien en denken m.b.t de studiekeuze van de studiekiezer. Er zullen opdrachten zijn gedaan, waaruit weer vervolgstappen ontstaan. Samen of niet, er zullen leuke dingen de kant van de studiekiezer opkomen. Wellicht een nieuwe visie of een bevestiging dat de studiekiezer zich echt goed voelt bij een bepaalde kant voor de studiekeuze. Welke uitkomsten er ook uit het spel komen, er worden stappen gezet. En die stappen zijn cruciaal tijdens het kiezen van een studie. Bespreek, zie en ervaar. Ontdek vooral jezelf.

​

Uitleg kaartje optie 1.jpg
box spel.jpg

extra toevoeging poster:

poster2.jpg
16b3bb6b9785f0bd11cbb03e17a31d71.jpg

De poster bestaat uit de pyramide van Bateson: de logische niveaus van denken, leren en veranderen. Ik heb er een dieper niveau aan toe gevoegd voor een nieuwe kijk op situaties. Het gaat om eigen motivatie en daar achter komen is heel belangrijk tijdens de studiekeuze.

case video 'hoe goed kennen wij mij? Own your bullshit!'

Vormgeving

Hoe ga ik dit visualiseren en op dit vlak ook aantrekkelijk maken voor scholieren om er gebruik van te maken?

​

Thematieken:

Niet te druk

Simpele kleuren

Speels

​

Studiekiezers kunnen 15/16 jaar zijn en de smaken op zo'n leeftijd verschillen nogal veel, omdat ze allemaal een transitie doormaken. Ze zijn aan het kiezen en weten nog niet zo goed waarvoor.

​

Hierdoor heb ik zelf het besluit genomen voor deze vormgeving. Het is niet te druk, een jeugdige vibe.

Duidelijk en eerlijk. Uitdagende woordkeuzes en minimalistische illustraties. Ik ben ook een studiekiezer geweest en ik had dit zelf leuk gevonden.

​

​

poep blauw.png
poep rood.png

I
N
S
P
I
r
a
t
i
e

 

fonts.png
stijlen.png
bottom of page